Over dit initiatief

Over dit initiatief


LV voor Oekraïne is een initiatief van een aantal burgers uit Leidschendam-Voorburg met als doel om te proberen overzicht te creëren van initiatieven en behoeften van instromende vluchtelingen uit de Oekraïne.

Elke oorlog is natuurlijk verschrikkelijk en elke vluchteling verdient het om zo goed mogelijk geholpen te worden. Voor mijzelf (Joost Herps) als initiatiefnemer brengt dit conflict me in gedachten terug naar mijn studententijd aan de TU in Eindhoven waar ik als lid van internationale studentenvereniging AEGEE regelmatig in contact kwam met studenten uit de getroffen regio. Van mijn bijzondere bezoek onder leger begeleiding aan de universiteit van Tiraspol (Moldavië) op enkele kilometers van de grens met de Oekraïne, tevens een mogelijk onderdeel van dit conflict, tot de vele evenementen in Nederland en Europa waarbij Oekraïense collega studenten aanwezig waren.

Aan één specifiek evenement denk ik regelmatig terug: het grote AEGEE Millenniumfeest vlakbij Eindhoven. Zelf was ik verantwoordelijk voor de overnachting van 80 Oekraïense studenten in een lokale basisschool gedurende de week rond het evenement. De positiviteit waarmee studenten uit heel Europa (van Wit-Rusland tot Spanje, van Nederland tot Oekraïne) samen het nieuwe Millennium in stapten en verwachtten dat alles alleen maar beter zou gaan worden, staat in een verschrikkelijk contrast met de huidige oorlog.